Najedete-li kurzorem na jednotlivá vyobrazení ryb v obrázku níže, zobrazí se vám její jméno a u některých i krátký recept či praktická rady na jejich přípravu. V 16. století je publikoval Georg Handsch von Limus v knize Labské rybářství v Čechách a Míšeňsku. Uvítají je především ti, co se nespokojí na vánočním stole pouze s tradičně připraveným kaprem, ale dopřejí svým chuťovým buňkám něco neotřelého a v 16. století na panských talířích zcela běžného.

| KARAS Karasi se připravují na rožni. Mají-li jikernačky mnoho jiker, rozvaří se ve slané vodě téměř na kaši a jsou příjemné k jídlu. |
|
|
| Mihule říční. Čerstvá se uvaří ve slané vodě. Připravuje se s omáčkou z vína, cukru, skořice, malých hrozinek, hřebíčku a zázvoru. Pro barvu se přidává třešňová šťáva a k tomu několik kuliček pepře nebo škrob se šafránem. Uzená mihule říční se uvaří ve vodě a opeče na rožni. Mihule potoční je méně chutná než mřenka. Vaří se ve slané vodě nebo se peče na másle. |
|
|
|
|