Nová archeologická zjištění učiněná při průzkumu mlýna na Propasti

Při ukončené, avšak nedokončené adaptaci areálu propastského mlýna na rekreační objekt s muzeem se při archeologickém dohledu nad terénními úpravami podařilo Jiřímu Bernatovi z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech učinit několik podstatných zjištění. Tato zjištění byla ke konci roku 2018 publikována na stránkách periodika Archeologie ve středních Čechách. Vybírám zde z tohoto článku jen to nejpodstatnější:

3D zobrazení areálu mlýna s popisem jednotlivých archeologických situací

[imagemap id=“17196″]

  1. Před západní štítovou stranou mlýnské budovy byly ve dvou rýhách pro kanalizaci zachyceny stopy po plavení rud, včetně zbytků dřevěného plavicího zařízení tvořeného patrně svisle umístěnými dřevěnými rámy s košatinovou výplní.

  2. V rýze u severozápadního nároží bylo v těsné blízkosti obytné budovy mlýna objeveno ca 6 m dlouhé novověké soujámí obsahující značné množství strusky, kamenů (červený pískovec – ojediněle s viditelnými hrudkami se sloučeninami Cu, kusy křemen-barytové žiloviny), zlomky stavební keramiky, ale jen nepočetné střepy keramických nádob a při dně i kamnových kachlů z mladšího novověku.

  3. V severozápadní části areálu byla po demolici chlévů v terénním zářezu do přirozeného skalního výběžku, který byl v minulosti doupraven na hráz zaniklého Hořejšího rybníka, objevena část rozsáhlého zahloubeného objektu, interpretovaná jako povrchový důl – lom. Vzhledem k nálezům stop úpravy rud v areálu mlýna v (mladším?) novověku (viz výše) lze uvažovat i o tom, že lom byl otevřen nejen na stavební kámen, ale i kvůli povrchové těžbě rud, zejména měděných, jež byly v revíru získávány i z permských vrstev (autor textu Jiří Bernat).

Na vyobrazení je v podstatě asi stejná technologie jako na Propasti: mokrý proces – stoupy a svislá košatina. Stupník na Propasti sice doložený nemáme, ale vzhledem k dataci bych tam zastaralé mletí mezi kameny už nepředpokládal. zdroj: Litochleb, J. 2018: Dva tisíce let těžby jílovského zlata. In: P. Morávek – J. Litochleb a kol.: Jílovské zlaté doly, druhé opravené a doplněné vydání. Praha, 58-86.

Zachycené situace jsou dokladem zpracování rud především barevných kovů v areálu mlýna Propast nebo v jeho nejbližším okolí v raném novověku (16. století).