Kingdom Come: Deliverance – počítačová hra, která by nás měla zajímat

Již několik let české vývojářské studio Warhorse s pomocí odborníků na středověk pracuje na počítačové hře Kingdom Come: Deliverance, prostorově zasazené do devíti kilometrů čtverečních v okolí městyse Rataje nad Sázavou a dějově do doby sporů krále Václava s panskou jednotou a s ní spolčeným uherským králem Zikmun­dem, Václavovým bratrem, konkrétně do roku 1403. Kingdom-Come-Deliverance-dobyvaniHlavní postava Jindřich (Henry), a to je pro nás důležité, pochází ze Skalice (Stříbrné), jejíž dobytí Zikmundovými vojsky ve hře tvoří dějovou linku. K této události nám písemné prameny zachovaly zmínku o královském hejtmanovi a Václavově oblíbenci a pobočníkovi rytíři Rackovi Kobylovi ze Dvorce, který v té době hrad kontroloval (více Zikmundovy koule ve Stříbrné Skalici).

Staří letopisové čeští píší, že Racek Kobyla když poznal, že by se vojsku uherského krále neubránil, opustil v noci hrad se všemi svými a uchýlil se na hrad Rataje, takže dobyvatelé „žád­ného nenalezli, jedině bábu a svini„.

Racek se stal pak purkrabím na Vy­šehradě (1409) a nepřítelem duchovenstva, jemuž plenil statky (1411). Byl ubit v Kutné Hoře v roce 1416.

Videoukázky, které tvůrci hry průběžně uvolňují na svých stránkách www.kingdomcome.cz či na YouTube, zatím neprozradily, jakou podobu tvůrci skalickému hradu vtiskli. Z dosavadních poznatků o jeho podobě víme jen to, že se v jeho severovýchodním nároží nacházel okrouhlý bergfrit, který je podchycen dokumentací z počátku 20. století a jeho poloha je dodnes v místě patrná. Zůstává otázkou, jak se autoři vyrovnali s podobou patrně ohrazené středověké osady Skalice Hor Stříbrných. Jak vyřešili její zástavbu a volné prostranství.

Kingdom-Come-Deliverance-mlynTyto a další otázky budou jistě zodpovězeny dříve, než se hra dostane do prodeje, který je plánován na 13. února 2017 (původní termín byl konec roku 2016). Dosud byla uvolněna jen tzv. alfa verze Kingdom Come pro předplatitele. Vývoj hry je financován Zdeňkem Bakalou a z veřejných sbírek.