O tom, kdo první přinesl do českých zemí násadu kapra, se nám nedochovala ani ta nejmenší zpráva.
Kapr je nejvhodnější rybou pro umělý chov a nejdůležitější rybou v rybníce. Je tomu tak díky jeho vlastnostem:
- nárokem na klidnou a prohřátou vodu,
- rozmnožováním v rybniční vodě,
- potravou,
- odolností při lovu a dopravě,
- a konečně kvalitou masa.
Zavedení kapra do umělého chovu bylo největším rybářským objevem všech dob.
Tento objev se nemohl uskutečnit v Čechách, protože v labském říčním systému v době poledové nikdy nežila žádná přírodní forma kapra. Kulturní formy kapra byly nezávisle na sobě vychovány v Číně a v jihozápadní Evropě.
V Číně tradice chovu kapra trvá jíž dvě tisíciletí, je starší než v Evropě. V Číně se kapr chová jako ryba doplňková a přisazuje se do rybníků k amuru bílému, amuru černému a dvěma druhům tolstolobiků.
Kapr v Evropě
- Předkem evropské kulturní formy kapra byl s největší pravděpodobností kapr ze středního a dolního toku Dunaje.
- Od říčních rybářů z Dunaje patrně převzali znalosti o chovu Římané. V rybnících starého Říma tak zřejmě vlivem změny životního prostředí vzniká evropská kulturní forma kapra, která se od svého divokého předka liší jen nepatrně. Protáhlý tvar těla se stává o něco vyšší a hlava o něco menší. V této podobě se kapr šířil postupně do dalších zemí.
Kapr v Čechách
- Lze předpokládat, že v Čechách slovo rybník od počátku znamená rybník pro chov kapra.
- Kapr k nám byl dovezen již jako vyspělá kulturní forma ryby, která byla uměle zavedena do našich vod.
- První chovy kapra u nás patrně zavedly kláštery. Důvodem mohla být potřeba postního pokrmu, neboť v té době bylo postních dnů do roka velmi mnoho.
- Během dalšího vývoje dosáhlo české rybníkářství v počtu rybníků i produkci kaprů prvního místa v Evropě. Důvod lze hledat v malých rozměrech našich řek a v poměrném nedostatku místních říčních ryb.
- Kapr se pokládal všeobecně za nejchutnější rybu a dostával přednost i před pstruhy a lososy.
zdroj: Rybářství a jeho tradice / Jiří Andreska; 1987