První motocyklový závod na ledové ploše v Čechách se uskutečnil na Propasti

propast-brusleni-1

Letošní mírná zima nám zatím upírá nejen právo sáňkování na svazích okolních střimelických kopců, ale i právo bruslení na ploše našeho hradeckého rybníka Propast, který když zamrzne a zároveň na něj nenasněží, nabízí nádherné poježdění i napínavé hokejové mače . Naposledy se tak stalo před děma lety, v roce 2012, kdy zrcadlově hladká hladina rybníka přilákala nejen nás hradecké, ale i přespolní.  A dost pravděpodobně nikdo z přítomných neměl ani tušení, že se tu v místech, kde zrovna teď bruslí, dva roky před druhou světovou válkou, psal se rok 1937, uskutečnil první motocyklový závod na ledové ploše v Čechách (i v tehdejším Československu).

Tuto informaci jsem získal z článku Dlouho před Divišovem byla Propast publikovaném v roce 2005 na těchto stránkách – http://www.speedwaya-z.cz/.

V článku je popsáno pětileté úsilí motocyklových nadšenců uspořádat v Československu první závod na ledové ploše, které skončilo až 17. ledna roku 1937 závodem na propastském rybníce v Hradci.

 

Stalo se tak na den přesně pět let po prvním pokusu (rok 1932) sudetoněmeckého Westböhmische Auto Moto Clubu ve Františkových Lázních, který skončil pravděpodobně nezdarem. Ono pravděpodobně, je způsobeno tehdejší vzrůstající nevraživostí mezi českou a německou částí naší republiky, kdy o tomto závodě, pokavad se tedy uskutečnil, nereferovalo žádné z česky psaných periodik. Ještě téhož roku se o podobný podnik pokoušel Erzgebirger Auto Club Komotau v Chomutově, ale ani o něm nejsou dopátratelné žádné zprávy.

V letech 1934 až 1936 se o závod, tentokrát již blízko Hradce na Jevanském rybníce, pokoušel pražský Jawa klub, pořadatel pozdějšího propastského závodu. První závod (1934) nepovolil zemský úřad, v roce 1935 odstoupil nečekaně od smlouvy vlastník Jevanského rybníka, aby o rok později, kdy se s ním podařilo najít společnou řeč, vše zhatilo nečekaně teplé počasí. Následující rok (1937) již členové Jawa klubu Praha nenechali nic náhodě a dohodli se s majitelem propastského rybníka v Hradci, panem Šaldou, a 17. ledna se zde mohl uskutečnit první československý motocyklový závod na ledové ploše.

národní-listy-18-01-1937

Oproti očekávání se závodu zúčastnil nevelký počet motocyklistů a i výbava těch odvážnějších, co si našli cestu na Propast, byla až na výjímky žalostná. V článku se píše, že v třídě do 175 ccm došlo k blamáži, když se do cíle nedostal žádný ze závodníků, avšak v Národních listech z 18.1.1937 se lze dočíst o třech jízdách a jejich vítězích. V kubatuře do 250 ccm porazil Václav Stanislav svého odvěkého rivala Frantu Juhana. Závodům mohlo přihlížet až 5.000 diváků, ale v tom se novinové články, kterých bylo mimo jiné nespočet, značně rozcházejí. Tolik z výše zmíněného článku, ve kterém se dozvíte více podrobností. Doporučuji – zde.

Podobnou atrakci s ječícími motory a létajícími kousky ledu si na Propasti v dnešní době málokdo dokáže představit, ale od tohoto prvního závodu, si tento sport, či spíše koníček, našel spoustu příznivců, avšak v jiných, příhodnějších končinách.

Jakub Hlavatý