Jak jsme v roce 2011 v Hradci u Stříbrné Skalice uvařili pivo s názvem Hradecký přehmat

Po téměř pěti letech v souvislosti s nedávnou přednáškou o pivovarství a pohostinství na Stříbrnoskalicku (více zde), zde publikuji reportáž z Hradce u Stříbrné Skalice, kde jsme v sobotu 7. 5. 2011 vařili první (a zatím bohužel i poslední) várku místního piva s názvem Hradecký přehmat (samotnou galerii fotografií naleznete zde).


  • 8:00 – je krásné počasí a všechna zařízení potřebná k vaření piva jsou na svém místě

Pivovarská zařízení


Varna použitá na vystírku, druhý rmut a první fázi chmelovaru

Varna použitá na vystírku, druhý rmut a první fázi chmelovaru


Teploměr

Teploměr


Vařič s hrncem na první rmut a dokončení chmelovaru

Vařič s hrncem na první rmut a dokončení chmelovaru


Rozebraná scezovačka

Rozebraná scezovačka


Děrované dno vrchního dílu scezovačky

Děrované dno vrchního dílu scezovačky


Scezovačka

Scezovačka


Slad

Slad

  • 8:30 – roztápím varnu s 24 litry vody a čekám na příjezd dnešního sládka (magistr Plukovník) a dokumentátora (Martin K.)
  • 9:15 – přijel zatím jen sládek, teplota vody je na 40° a můžeme vystírat
Sypání sladu do vystírky

Sypání sladu do vystírky


Vystírka

Vystírka


Vystírání

Vystírání


  • 9:50 – přijel už i dokumentátor. Na kvalitě fotek je to znát
  • 10:00 – vystírka přivedena na teplotu 63°, prodleva 15 minut
  • 10:15 – stáčení 1/3 z díla do rmutovací pánve
Příprava prvního rmutu

Příprava prvního rmutu


První rmutování

První rmutování


Spolupráce sládka a pivovarníka

Spolupráce sládka a pivovarníka


Vaření piva přilákalo i sousedy

Vaření piva přilákalo i sousedy


Sládkův tajný recept budí pozornost

Sládkův tajný recept budí pozornost


Rmutování

První rmutování

11:45 – vrácení prvního rmutu do díla


Vrácení prvního rmutu

Vrácení prvního rmutu


Dílo po prvním rmutu

Dílo po prvním rmutu

  • 12:15 – odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu

Odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu

Odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu


Příprava vody na pozdější chlazení mladiny

Příprava vody na pozdější chlazení mladiny

  • 14:00 – konec rmutování, začátek scezování sladiny

Přečerpávání sladiny na scezení

Přečerpávání sladiny na scezení


Scezování sladiny

Scezování sladiny


Mláto ve scezovačce

Mláto ve scezovací nádobě


Slévání sladiny do scezovací nádoby

Slévání sladiny do scezovací nádoby


Odčerpáváni tzv. předku

Odčerpávání tzv. předku


Odčerpávání předku

Odčerpávání tzv. předku


Stékání přefiltrované sladiny

Stékání přefiltrované sladiny


Zkouška stupňovitosti sladiny

Zkouška stupňovitosti sladiny


Vyslazování sladiny výstřelkem

Vyslazování sladiny výstřelkem

  • 16:46 – začíná chmelovar

Počátek chmelovaru

Počátek chmelovaru


Zkouška stupňovitosti na začátku chmelovaru

Zkouška stupňovitosti na začátku chmelovaru


Granulovaný chmel

Granulovaný chmel


První chmelení

První chmelení


Mladina po prvním chmelení

Mladina po prvním chmelení


První fáze chmelovaru je v pořádku...

První fáze chmelovaru je v pořádku…


Zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru

Zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru

  • 19:00 – nemůžeme varnu přivést k pořádnému varu, tudíž přečerpáváme částečnou mladinu na jinou pánev

Přečerpávaní poloviční mladiny do jiné pánve

Přečerpávaní částečné mladiny do jiné pánve


Přívádění částečné mladiny do chmelovaru

Přivádění částečné mladiny do chmelovaru a aplikace druhé dávky chmele

  • 20:00 – konec chmelovaru. Přečerpávání filtrované mladiny do chladící lázně

Přečerpávání mladiny do nádoby v níž se zchladí

Přečerpávání mladiny do nádoby, v níž se zchladí


Filtrace mladiny

Filtrace mladiny


Počátek chlazení mladiny

Stáčení mladiny a její chlazení

  • 21:00 – zjišťujeme, že mladinu na 6° dnes již nezchladíme. Pokračování necháváme na nedělní ráno

Zabezpečení mladiny na noční chlazení

Zabezpečení mladiny na noční chlazení

  • 6:30 – včerejší dílo nacházíme neporušené a na teplotě kolem 5°. Můžeme zakvašovat

Dílo v ranních hodinách

Dílo v ranních hodinách


Vychlazená mladina

Vychlazená mladina


Provzdušňování mladiny před aplikací kvasnic

Provzdušňování mladiny před aplikací kvasnic


Aplikace kvasnic do mladiny

Aplikace kvasnic do mladiny

  • 7:00 – zakvašená mladina putuje do spilky, kde bude zhruba 8 dní probíhat hlavní kvašení

Mladina s kvasnicemi ve spilce

Mladina s kvasnicemi ve spilce


Spilka

Spilka

Dílo je hotové a nezbývá než čekat. V dalším článku uveřejním fotografie tzv. deky, která se tvoří na extraktu v průběhu hlavního kvašení.


Seznam pomůcek na vaření piva a tajný sládkův recept, podle kterého se vařilo, najdete zde.


Následují fotografie deky, která se vytvořila ve spilce při hlavním kvašení.

Deka 15 hodin po zakvašení (8.5.2011)

Deka 15 hodin po zakvašení (8.5.2011)

Deka 39 hodin po zakvašení (9.5.2011)

Deka 39 hodin po zakvašení (9.5.2011)

Deka 64 hodin po zakvašení (10.5.2011)

Deka 64 hodin po zakvašení (10.5.2011)

Deka 86 hodin po zakvašení (11.5.2011)

Deka 86 hodin po zakvašení (11.5.2011)

Deka 108 hodin po zakvašení (12.5.2011)

Deka 108 hodin po zakvašení (12.5.2011)


A výsledný produkt po měsíčním ležení. IMG_5957w


karmelova-barva-prehmatu


narazeni-prvni-petlahve


prvni-ochutnavka-hradeckeho-prehmatu


Etiketa Hradeckého přehmatu, verze pivovarník.

Etiketa Hradeckého přehmatu, verze pivovarník.

Etiketa Hradeckého přehmatu, verze sládek.

Etiketa Hradeckého přehmatu, verze sládek.

Štítky: