Navštívili jsme Vondráčkovou továrnu. Nové muzeum v Kostelci n. Č. l.

Během letošního Keramického dne 2018 v Kostelci nad Černými lesy jsme stihli navštívit i nově zprovozněné muzeum kostelecké keramiky – Vondráčkovu továrnu.

Budova Vondráčkovy továrny na historické fotografii
Budova Vondráčkovy továrny na historické fotografii

Zásluhou sběratele a kosteleckého patriota Jana Nováka zde, v bývalé Vondráčkově továrně na keramiku, vznikl výstavní prostor prezentující kdysi věhlasnou tvorbu místních keramiků. Vzniku muzea výrazně napomohla i nabídka Michaela Třeštíka zapůjčit svou sbírku kostelecké keramiky.

Jiné sbírkové předměty

V prostorách muzea jsou kromě vitrín s keramikou a panelů s informacemi o jednotlivých kosteleckých keramických dílnách vystaveny i jiné sbírkové předměty Jana Nováka. Můžete tak nahlédnou do černokostelecké minulosti prostřednictvím historických pohlednic, rozličných dobových dokumentů, plakátů či pamětních medailí.

Možnost návštěvy

Projekt Vondráčkovy továrny je dílem Jana Nováka. Využil prostory objektu, který mu patří, vložil do vzniku muzea spoustu energie, nápadů a především peněz. Provoz muzea bude vyžadovat další prostředky. V současné době se hledá způsob, jak ho ufinancovat.

Muzeum je v současné době, začátkem června 2018, zavřené.

Pro více informací volejte 775 272 781, nebo sledujte https://www.facebook.com/vondrackovatovarna/