Rozhledna Špulka s naučnou stezkou

V sobotu 26.5.2014 byla otevřena rozhledna Špulka nově vybudovaná na kopci Březák u osady Lbosín, nedaleko Divišova na Benešovsku, v nadmořské výšce 533 m. Po vystoupání 150 schodů na vás čeká kruhová vyhlídka ve výšce 30 metrů (celá stavba i s anténou měří 45,6 metru) s nádherným rozhledem po kraji. Je volně přístupná a vstupné dobrovolné.

Před samotným dosažením vrcholu kopce Březák projdete sympatickou naučnou stezkou s dřevěnými panely, ke které vás navede z parkoviště ve vsi Lbosín instalovaný rozcestník. Po cestě si osvěžíte znalosti o stromech i o ptactvu, zapojíte logické myšlení u posuvné skládačky, děti si budou moci zarybařit s polystyrénovými rybami a vy si na konci u rozhledny můžete dát klidně  i pivo se zmrzlinou, protože pod kopcem je instalováno mobilní WC.

Za projektem stojí svazek obcí CHOPOS a celkové náklady se pohybují kolem sedmi milionů korun, z toho samotná výstavba rozhledny vyšla na 5,4 milionu Kč. Evropská unie na projekt přidala 1,8 milionu korun, od soukromých dárců se vybralo už přes 1,3 milionu Kč.

!!!Fotografie Martina KaVe vytvořené krátce po otevření rozhledny – zde.

Tak hurá na výlet.