Po téměř pěti letech v souvislosti s nedávnou přednáškou o pivovarství a pohostinství na Stříbrnoskalicku (více zde), zde publikuji reportáž z Hradce u Stříbrné Skalice, kde jsme v sobotu 7. 5. 2011 vařili první (a zatím bohužel i poslední) várku místního piva s názvem Hradecký přehmat (samotnou galerii fotografií naleznete zde).
- 8:00 – je krásné počasí a všechna zařízení potřebná k vaření piva jsou na svém místě
![](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/001-pivovarske-zarizeni-e1461653818764.jpg)
![Varna použitá na vystírku, druhý rmut a první fázi chmelovaru](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/002-nerez-varna.jpg)
![Teploměr](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/003-varna-a-teplomer.jpg)
![Vařič s hrncem na první rmut a dokončení chmelovaru](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/004-rmutovaci-panev.jpg)
![Rozebraná scezovačka](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/005-rozebrana-scezovacka-e1461654618298.jpg)
![006-dno-vrchni-scezovaci-nadoby Děrované dno vrchního dílu scezovačky](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/006-dno-vrchni-scezovaci-nadoby.jpg)
![007-scezovacka Scezovačka](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/007-scezovacka.jpg)
![Slad](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/009-slad.jpg)
- 8:30 – roztápím varnu s 24 litry vody a čekám na příjezd dnešního sládka (magistr Plukovník) a dokumentátora (Martin K.)
- 9:15 – přijel zatím jen sládek, teplota vody je na 40° a můžeme vystírat
![Sypání sladu do vystírky](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/010-vystirka-pridavani-sladu.jpg)
![Vystírka](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/011-vystirka.jpg)
![Vystírání](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/012-vystiraci-panev.jpg)
- 9:50 – přijel už i dokumentátor. Na kvalitě fotek je to znát
- 10:00 – vystírka přivedena na teplotu 63°, prodleva 15 minut
- 10:15 – stáčení 1/3 z díla do rmutovací pánve
![Příprava prvního rmutu](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/013-zacatek-prvniho-rmutu.jpg)
![První rmutování](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/014-sledovani-teploty-prvniho-rmutu.jpg)
![Spolupráce sládka a pivovarníka](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/015-michani-a-mereni-prvniho-rmutu.jpg)
![Vaření piva přilákalo i sousedy](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/016-zvedavci-u-prvniho-rmutu.jpg)
![Sládkův tajný recept budí pozornost](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/017-odhaleni-tajneho-receptu.jpg)
![Rmutování](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/018-konec-prvniho-rmutu.jpg)
11:45 – vrácení prvního rmutu do díla
![Vrácení prvního rmutu](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/019-vraceni-prvniho-rmutu.jpg)
![Dílo po prvním rmutu](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/021-sladina-po-prvnim-vrutu.jpg)
- 12:15 – odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu
![Odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/022-odebirani-na-druhy-rmut.jpg)
![Příprava vody na pozdější chlazení mladiny](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/023-priprava-vody-na-pozdejsi-chlazeni-mladiny.jpg)
- 14:00 – konec rmutování, začátek scezování sladiny
![Přečerpávání sladiny na scezení](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/024-odebirani-sladiny-na-scezeni.jpg)
![Scezování sladiny](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/025-precerpavani-sladiny-do-scezovacky.jpg)
![Mláto ve scezovačce](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/026-mlato-ve-scezovacce.jpg)
![Slévání sladiny do scezovací nádoby](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/027-liti-sladiny-do-scezovacky.jpg)
![Odčerpáváni tzv. předku](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/030-stekani-predku1.jpg)
![Odčerpávání předku](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/032-odcerpavani-predku.jpg)
![Stékání přefiltrované sladiny](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/033-scezovani-sladiny.jpg)
![Zkouška stupňovitosti sladiny](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/034-zkouska-stupnovitosti.jpg)
![Vyslazování sladiny výstřelkem](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/036-vyslazovani.jpg)
- 16:46 – začíná chmelovar
![Počátek chmelovaru](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/039-pocatek-chmelovaru.jpg)
![Zkouška stupňovitosti na začátku chmelovaru](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/040-zkouska-stupnovitosti-pred-chmelovarem.jpg)
![Granulovaný chmel](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/041-granule-chmele.jpg)
![První chmelení](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/043-aplikace-prvni-davky-chmele.jpg)
![Mladina po prvním chmelení](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/044-prvni-faze-chmelovaru.jpg)
![První fáze chmelovaru je v pořádku...](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/045-prvni-faze-chmelovaru.jpg)
![Zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/049-zkouska-stupnovitosti-pri-chmelovaru.jpg)
- 19:00 – nemůžeme varnu přivést k pořádnému varu, tudíž přečerpáváme částečnou mladinu na jinou pánev
![Přečerpávaní poloviční mladiny do jiné pánve](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/051-slevani-mladiny-do-jine-panve.jpg)
![Přívádění částečné mladiny do chmelovaru](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/053-druha-davka-chmele.jpg)
- 20:00 – konec chmelovaru. Přečerpávání filtrované mladiny do chladící lázně
![Přečerpávání mladiny do nádoby v níž se zchladí](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/054-staceni-mladiny.jpg)
![Filtrace mladiny](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/057-staceni-mladiny.jpg)
![Počátek chlazení mladiny](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/059-staceni-a-chlazeni-mladiny.jpg)
- 21:00 – zjišťujeme, že mladinu na 6° dnes již nezchladíme. Pokračování necháváme na nedělní ráno
![Zabezpečení mladiny na noční chlazení](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/060-chlazeni-mladiny.jpg)
- 6:30 – včerejší dílo nacházíme neporušené a na teplotě kolem 5°. Můžeme zakvašovat
![Dílo v ranních hodinách](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/062-rano-po-vareni.jpg)
![Vychlazená mladina](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/063-vychlazena-mladina.jpg)
![Provzdušňování mladiny před aplikací kvasnic](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/066-provzdusnovani-mladiny-pred-aplikaci-kvasnic.jpg)
![Aplikace kvasnic do mladiny](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/067-aplikace-kvasnic-do-mladiny.jpg)
- 7:00 – zakvašená mladina putuje do spilky, kde bude zhruba 8 dní probíhat hlavní kvašení
![Mladina s kvasnicemi ve spilce](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/069-mladina-s-kvasnicemi-ve-spilce.jpg)
![Spilka](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/070-spilka.jpg)
Dílo je hotové a nezbývá než čekat. V dalším článku uveřejním fotografie tzv. deky, která se tvoří na extraktu v průběhu hlavního kvašení.
Seznam pomůcek na vaření piva a tajný sládkův recept, podle kterého se vařilo, najdete zde.
Následují fotografie deky, která se vytvořila ve spilce při hlavním kvašení.
![Deka 15 hodin po zakvašení (8.5.2011)](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/08-22cweb.jpg)
![Deka 39 hodin po zakvašení (9.5.2011)](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/09-22aweb.jpg)
![Deka 64 hodin po zakvašení (10.5.2011)](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/10-23bweb.jpg)
![Deka 86 hodin po zakvašení (11.5.2011)](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/11-21bweb.jpg)
![Deka 108 hodin po zakvašení (12.5.2011)](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/05/12-19bweb.jpg)
A výsledný produkt po měsíčním ležení.
![Etiketa Hradeckého přehmatu, verze pivovarník.](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/06/etiketa-pivovarnik-w.jpg)
![Etiketa Hradeckého přehmatu, verze sládek.](https://www.hradec1.cz/wp-content/uploads/2011/06/etiketa-sladek-w.jpg)