Jak jsme v roce 2011 v Hradci u Stříbrné Skalice uvařili pivo s názvem Hradecký přehmat

Po téměř pěti letech v sovislosti s nedávnou přednáškou o pivovarství a podostinství na Stříbrnoskalicku (více zde), zde publikuji aktualizovanou reportáž z Hradce u Stříbrné Skalice, kde jsme v sobotu 7. 5. 2011 vařili první (a zatím bohužel i poslední) várku místního pivo s názvem Hradecký přehmat.

Po téměř pěti letech v souvislosti s nedávnou přednáškou o pivovarství a pohostinství na Stříbrnoskalicku (více zde), zde publikuji reportáž z Hradce u Stříbrné Skalice, kde jsme v sobotu 7. 5. 2011 vařili první (a zatím bohužel i poslední) várku místního piva s názvem Hradecký přehmat (samotnou galerii fotografií naleznete zde).


  • 8:00 – je krásné počasí a všechna zařízení potřebná k vaření piva jsou na svém místě
Pivovarská zařízení

Varna použitá na vystírku, druhý rmut a první fázi chmelovaru
Varna použitá na vystírku, druhý rmut a první fázi chmelovaru

Teploměr
Teploměr

Vařič s hrncem na první rmut a dokončení chmelovaru
Vařič s hrncem na první rmut a dokončení chmelovaru

Rozebraná scezovačka
Rozebraná scezovačka

Děrované dno vrchního dílu scezovačky
Děrované dno vrchního dílu scezovačky

Scezovačka
Scezovačka

Slad
Slad
  • 8:30 – roztápím varnu s 24 litry vody a čekám na příjezd dnešního sládka (magistr Plukovník) a dokumentátora (Martin K.)
  • 9:15 – přijel zatím jen sládek, teplota vody je na 40° a můžeme vystírat
Sypání sladu do vystírky
Sypání sladu do vystírky

Vystírka
Vystírka

Vystírání
Vystírání

  • 9:50 – přijel už i dokumentátor. Na kvalitě fotek je to znát
  • 10:00 – vystírka přivedena na teplotu 63°, prodleva 15 minut
  • 10:15 – stáčení 1/3 z díla do rmutovací pánve
Příprava prvního rmutu
Příprava prvního rmutu

První rmutování
První rmutování

Spolupráce sládka a pivovarníka
Spolupráce sládka a pivovarníka

Vaření piva přilákalo i sousedy
Vaření piva přilákalo i sousedy

Sládkův tajný recept budí pozornost
Sládkův tajný recept budí pozornost

Rmutování
První rmutování

11:45 – vrácení prvního rmutu do díla


Vrácení prvního rmutu
Vrácení prvního rmutu

Dílo po prvním rmutu
Dílo po prvním rmutu
  • 12:15 – odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu

Odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu
Odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu

Příprava vody na pozdější chlazení mladiny
Příprava vody na pozdější chlazení mladiny
  • 14:00 – konec rmutování, začátek scezování sladiny

Přečerpávání sladiny na scezení
Přečerpávání sladiny na scezení

Scezování sladiny
Scezování sladiny

Mláto ve scezovačce
Mláto ve scezovací nádobě

Slévání sladiny do scezovací nádoby
Slévání sladiny do scezovací nádoby

Odčerpáváni tzv. předku
Odčerpávání tzv. předku

Odčerpávání předku
Odčerpávání tzv. předku

Stékání přefiltrované sladiny
Stékání přefiltrované sladiny

Zkouška stupňovitosti sladiny
Zkouška stupňovitosti sladiny

Vyslazování sladiny výstřelkem
Vyslazování sladiny výstřelkem
  • 16:46 – začíná chmelovar

Počátek chmelovaru
Počátek chmelovaru

Zkouška stupňovitosti na začátku chmelovaru
Zkouška stupňovitosti na začátku chmelovaru

Granulovaný chmel
Granulovaný chmel

První chmelení
První chmelení

Mladina po prvním chmelení
Mladina po prvním chmelení

První fáze chmelovaru je v pořádku...
První fáze chmelovaru je v pořádku…

Zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru
Zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru
  • 19:00 – nemůžeme varnu přivést k pořádnému varu, tudíž přečerpáváme částečnou mladinu na jinou pánev

Přečerpávaní poloviční mladiny do jiné pánve
Přečerpávaní částečné mladiny do jiné pánve

Přívádění částečné mladiny do chmelovaru
Přivádění částečné mladiny do chmelovaru a aplikace druhé dávky chmele
  • 20:00 – konec chmelovaru. Přečerpávání filtrované mladiny do chladící lázně

Přečerpávání mladiny do nádoby v níž se zchladí
Přečerpávání mladiny do nádoby, v níž se zchladí

Filtrace mladiny
Filtrace mladiny

Počátek chlazení mladiny
Stáčení mladiny a její chlazení
  • 21:00 – zjišťujeme, že mladinu na 6° dnes již nezchladíme. Pokračování necháváme na nedělní ráno

Zabezpečení mladiny na noční chlazení
Zabezpečení mladiny na noční chlazení
  • 6:30 – včerejší dílo nacházíme neporušené a na teplotě kolem 5°. Můžeme zakvašovat

Dílo v ranních hodinách
Dílo v ranních hodinách

Vychlazená mladina
Vychlazená mladina

Provzdušňování mladiny před aplikací kvasnic
Provzdušňování mladiny před aplikací kvasnic

Aplikace kvasnic do mladiny
Aplikace kvasnic do mladiny
  • 7:00 – zakvašená mladina putuje do spilky, kde bude zhruba 8 dní probíhat hlavní kvašení

Mladina s kvasnicemi ve spilce
Mladina s kvasnicemi ve spilce

Spilka
Spilka

Dílo je hotové a nezbývá než čekat. V dalším článku uveřejním fotografie tzv. deky, která se tvoří na extraktu v průběhu hlavního kvašení.


Seznam pomůcek na vaření piva a tajný sládkův recept, podle kterého se vařilo, najdete zde.


Následují fotografie deky, která se vytvořila ve spilce při hlavním kvašení.

Deka 15 hodin po zakvašení (8.5.2011)
Deka 15 hodin po zakvašení (8.5.2011)
Deka 39 hodin po zakvašení (9.5.2011)
Deka 39 hodin po zakvašení (9.5.2011)
Deka 64 hodin po zakvašení (10.5.2011)
Deka 64 hodin po zakvašení (10.5.2011)
Deka 86 hodin po zakvašení (11.5.2011)
Deka 86 hodin po zakvašení (11.5.2011)
Deka 108 hodin po zakvašení (12.5.2011)
Deka 108 hodin po zakvašení (12.5.2011)

A výsledný produkt po měsíčním ležení. IMG_5957w


karmelova-barva-prehmatu


narazeni-prvni-petlahve


prvni-ochutnavka-hradeckeho-prehmatu


Etiketa Hradeckého přehmatu, verze pivovarník.
Etiketa Hradeckého přehmatu, verze pivovarník.
Etiketa Hradeckého přehmatu, verze sládek.
Etiketa Hradeckého přehmatu, verze sládek.