Připravil jsem pro vás reportáž z Hradce u Stříbrné Skalice, kde jsme v sobotu 7.5.2011 vařili první letošní pivo pod názvem Hradecký přehmat.
8:00 – je krásné počasí a všechna zařízení potřebná k vaření piva jsou na svém místě
Pivovarská zařízeníVarna použitá na vystírku, druhý rmut a první fázi chmelovaruTeploměrVařič s hrncem na první rmut a dokončení chmelovaruRozebraná scezovačkaDěrované dno vrchního dílu scezovačkyScezovačkaSlad
8:30 – roztápím varnu s 24 litry vody a čekám na příjezd dnešního sládka (magistr Plukovník) a dokumentátora (Martin K.)
9:15 – přijel zatím jen sládek, teplota vody je na 40° a můžeme vystírat
Sypání sladu do vystírkyVystírkaVystírání
9:50 – přijel už i dokumentátor. Na kvalitě fotek je to znát
10:00 – vystírka přivedena na teplotu 63°, prodleva 15 minut
10:15 – stáčení 1/3 z díla do rmutovací pánve
Příprava prvního rmutuPrvní rmutováníSpolupráce sládka a pivovarníkaVaření piva přilákalo i sousedySládkův tajný recept budí pozornostPrvní rmutování
11:45 – vrácení prvního rmutu do díla
Vrácení prvního rmutuDílo po prvním rmutu
12:15 – odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu
Odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutuPříprava vody na pozdější chlazení mladiny
14:00 – konec rmutování, začátek scezování sladiny
Přečerpávání sladiny na scezeníScezování sladinyMláto ve scezovací nádoběSlévání sladiny do scezovací nádobyOdčerpávání tzv. předkuOdčerpávání tzv. předkuStékání přefiltrované sladinyZkouška stupňovitosti sladinyVyslazování sladiny výstřelkem
16:46 – začíná chmelovar
Počátek chmelovaruZkouška stupňovitosti na začátku chmelovaruGranulovaný chmelPrvní chmeleníMladina po prvním chmeleníPrvní fáze chmelovaru je v pořádku…Zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru
19:00 – nemůžeme varnu přivést k pořádnému varu, tudíž přečerpáváme částečnou mladinu na jinou pánev
Přečerpávaní částečné mladiny do jiné pánvePřívádění částečné mladiny do chmelovaru a aplikace druhé dávky chmele
20:00 – konec chmelovaru. Přečerpávání filtrované mladiny do chladící lázně
Přečerpávání mladiny do nádoby v níž se zchladíFiltrace mladinyStáčení mladiny a její chlazení
21:00 – zjišťujeme, že mladinu na 6° dnes již nezchladíme. Pokračování necháváme na nedělní ráno
Zabezpečení mladiny na noční chlazení
6:30 – včerejší dílo nacházíme neporušené a na teplotě kolem 5°. Můžeme zakvašovat
Dílo v ranních hodináchVychlazená mladinaProvzdušňování mladiny před aplikací kvasnicAplikace kvasnic do mladiny
7:00 – zakvašená mladina putuje do spilky, kde bude zhruba 8 dní probíhat hlavní kvašení
Mladina s kvasnicemi ve spilceSpilka
Dílo je hotové a nezbývá než čekat. V dalším článku uveřejním fotografie tzv. deky, která se tvoří na extraktu v průběhu hlavního kvašení.
Seznam pomůcek na vaření piva a tajný sládkův recept, podle kterého se vařilo, najdete zde.
Na závěr už jen obrázek toho, co se má při vaření piva pít.
Tekutiny vypité během vaření Hradeckého přehmatu
Následují fotografie deky, která se vytvořila ve spilce při hlavním kvašení.
Deka 15 hodin po zakvašení (8.5.2011)Deka 39 hodin po zakvašení (9.5.2011)Deka 64 hodin po zakvašení (10.5.2011)Deka 86 hodin po zakvašení (11.5.2011)Deka 108 hodin po zakvašení (12.5.2011)