Jak jsme vařili pivo Hradecký přehmat

Připravil jsem pro vás reportáž z Hradce u Stříbrné Skalice, kde jsme v sobotu 7.5.2011 vařili první letošní pivo pod názvem Hradecký přehmat.

8:00 – je krásné počasí a všechna zařízení potřebná k vaření piva jsou na svém místě

Pivovarská zařízení
Pivovarská zařízení
Varna použitá na vystírku, druhý rmut a první fázi chmelovaru
Varna použitá na vystírku, druhý rmut a první fázi chmelovaru
Teploměr
Vařič s hrncem na první rmut a dokončení chmelovaru
Vařič s hrncem na první rmut a dokončení chmelovaru
Rozebraná scezovačka
Rozebraná scezovačka
Děrované dno vrchního dílu scezovačky
Scezovačka
Scezovačka
Slad
Slad

8:30 – roztápím varnu s 24 litry vody a čekám na příjezd dnešního sládka (magistr Plukovník) a dokumentátora (Martin K.)

9:15 – přijel zatím jen sládek, teplota vody je na 40° a můžeme vystírat

Sypání sladu do vystírky
Sypání sladu do vystírky
Vystírka
Vystírka
Vystírání
Vystírání

9:50 – přijel už i dokumentátor. Na kvalitě fotek je to znát

10:00 – vystírka přivedena na teplotu 63°, prodleva 15 minut

10:15 – stáčení 1/3 z díla do rmutovací pánve

Příprava prvního rmutu
Příprava prvního rmutu
První rmutování
První rmutování
Spolupráce sládka a pivovarníka
Spolupráce sládka a pivovarníka
Vaření piva přilákalo i sousedy
Vaření piva přilákalo i sousedy
Sládkův tajný recept budí pozornost
Sládkův tajný recept budí pozornost
Rmutování
První rmutování

11:45 – vrácení prvního rmutu do díla

Vrácení prvního rmutu
Vrácení prvního rmutu
Dílo po prvním rmutu
Dílo po prvním rmutu

12:15 – odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu

Odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu
Odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu
Příprava vody na pozdější chlazení mladiny
Příprava vody na pozdější chlazení mladiny

14:00 – konec rmutování, začátek scezování sladiny

Přečerpávání sladiny na scezení
Přečerpávání sladiny na scezení
Scezování sladiny
Scezování sladiny
Mláto ve scezovačce
Mláto ve scezovací nádobě
Slévání sladiny do scezovací nádoby
Slévání sladiny do scezovací nádoby
Odčerpáváni tzv. předku
Odčerpávání tzv. předku
Odčerpávání předku
Odčerpávání tzv. předku
Stékání přefiltrované sladiny
Stékání přefiltrované sladiny
Zkouška stupňovitosti sladiny
Zkouška stupňovitosti sladiny
Vyslazování sladiny výstřelkem
Vyslazování sladiny výstřelkem

16:46 – začíná chmelovar

Počátek chmelovaru
Počátek chmelovaru
Zkouška stupňovitosti na začátku chmelovaru
Zkouška stupňovitosti na začátku chmelovaru
Granulovaný chmel
Granulovaný chmel
První chmelení
První chmelení
Mladina po prvním chmelení
Mladina po prvním chmelení
První fáze chmelovaru je v pořádku...
První fáze chmelovaru je v pořádku…
Zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru
Zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru

19:00 – nemůžeme varnu přivést k pořádnému varu, tudíž přečerpáváme částečnou mladinu na jinou pánev

Přečerpávaní poloviční mladiny do jiné pánve
Přečerpávaní částečné mladiny do jiné pánve
Přívádění částečné mladiny do chmelovaru
Přívádění částečné mladiny do chmelovaru a aplikace druhé dávky chmele

20:00 – konec chmelovaru. Přečerpávání filtrované mladiny do chladící lázně

Přečerpávání mladiny do nádoby v níž se zchladí
Přečerpávání mladiny do nádoby v níž se zchladí
Filtrace mladiny
Filtrace mladiny
Počátek chlazení mladiny
Stáčení mladiny a její chlazení

21:00 – zjišťujeme, že mladinu na 6° dnes již nezchladíme. Pokračování necháváme na nedělní ráno

Zabezpečení mladiny na noční chlazení
Zabezpečení mladiny na noční chlazení

6:30 – včerejší dílo nacházíme neporušené a na teplotě kolem 5°. Můžeme zakvašovat

Dílo v raních hodinách
Dílo v ranních hodinách
Vychlazená mladina
Vychlazená mladina
Provzdušňování mladiny před aplikací kvasnic
Provzdušňování mladiny před aplikací kvasnic
Aplikace kvasnic do mladiny
Aplikace kvasnic do mladiny

7:00 – zakvašená mladina putuje do spilky, kde bude zhruba 8 dní probíhat hlavní kvašení

Mladina s kvasnicemi ve spilce
Mladina s kvasnicemi ve spilce
Spilka
Spilka

Dílo je hotové a nezbývá než čekat. V dalším článku uveřejním fotografie tzv. deky, která se tvoří na extraktu v průběhu hlavního kvašení.

Seznam pomůcek na vaření piva a tajný sládkův recept, podle kterého se vařilo, najdete zde.

Na závěr už jen obrázek toho, co se má při vaření piva pít.

Piva vypitá během vaření Hradeckého přehmatu
Tekutiny vypité během vaření Hradeckého přehmatu

Následují fotografie deky, která se vytvořila ve spilce při hlavním kvašení.

Deka 15 hodin po zakvašení (8.5.2011)
Deka 15 hodin po zakvašení (8.5.2011)
Deka 39 hodin po zakvašení (9.5.2011)
Deka 39 hodin po zakvašení (9.5.2011)
Deka 64 hodin po zakvašení (10.5.2011)
Deka 64 hodin po zakvašení (10.5.2011)
Deka 86 hodin po zakvašení (11.5.2011)
Deka 86 hodin po zakvašení (11.5.2011)
Deka 108 hodin po zakvašení (12.5.2011)
Deka 108 hodin po zakvašení (12.5.2011)