Připravil jsem pro vás reportáž z Hradce u Stříbrné Skalice, kde jsme v sobotu 7.5.2011 vařili první letošní pivo pod názvem Hradecký přehmat.
8:00 – je krásné počasí a všechna zařízení potřebná k vaření piva jsou na svém místě

Rozebraná scezovačka

Scezovačka

Slad
8:30 – roztápím varnu s 24 litry vody a čekám na příjezd dnešního sládka (magistr Plukovník) a dokumentátora (Martin K.)
9:15 – přijel zatím jen sládek, teplota vody je na 40° a můžeme vystírat

Sypání sladu do vystírky

Vystírka

Vystírání
9:50 – přijel už i dokumentátor. Na kvalitě fotek je to znát
10:00 – vystírka přivedena na teplotu 63°, prodleva 15 minut
10:15 – stáčení 1/3 z díla do rmutovací pánve

Příprava prvního rmutu

První rmutování

Spolupráce sládka a pivovarníka

Vaření piva přilákalo i sousedy

Sládkův tajný recept budí pozornost

První rmutování
11:45 – vrácení prvního rmutu do díla

Vrácení prvního rmutu

Dílo po prvním rmutu
12:15 – odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu

Odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu

Příprava vody na pozdější chlazení mladiny
14:00 – konec rmutování, začátek scezování sladiny

Přečerpávání sladiny na scezení

Scezování sladiny

Mláto ve scezovací nádobě

Slévání sladiny do scezovací nádoby

Odčerpávání tzv. předku

Odčerpávání tzv. předku

Stékání přefiltrované sladiny

Zkouška stupňovitosti sladiny

Vyslazování sladiny výstřelkem
16:46 – začíná chmelovar

Počátek chmelovaru

Zkouška stupňovitosti na začátku chmelovaru

Granulovaný chmel

První chmelení

Mladina po prvním chmelení

První fáze chmelovaru je v pořádku…

Zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru
19:00 – nemůžeme varnu přivést k pořádnému varu, tudíž přečerpáváme částečnou mladinu na jinou pánev

Přečerpávaní částečné mladiny do jiné pánve

Přívádění částečné mladiny do chmelovaru a aplikace druhé dávky chmele
20:00 – konec chmelovaru. Přečerpávání filtrované mladiny do chladící lázně

Přečerpávání mladiny do nádoby v níž se zchladí

Filtrace mladiny

Stáčení mladiny a její chlazení
21:00 – zjišťujeme, že mladinu na 6° dnes již nezchladíme. Pokračování necháváme na nedělní ráno

Zabezpečení mladiny na noční chlazení
6:30 – včerejší dílo nacházíme neporušené a na teplotě kolem 5°. Můžeme zakvašovat

Dílo v ranních hodinách

Vychlazená mladina

Provzdušňování mladiny před aplikací kvasnic

Aplikace kvasnic do mladiny
7:00 – zakvašená mladina putuje do spilky, kde bude zhruba 8 dní probíhat hlavní kvašení

Mladina s kvasnicemi ve spilce

Spilka
Dílo je hotové a nezbývá než čekat. V dalším článku uveřejním fotografie tzv. deky, která se tvoří na extraktu v průběhu hlavního kvašení.
Seznam pomůcek na vaření piva a tajný sládkův recept, podle kterého se vařilo, najdete zde.
Na závěr už jen obrázek toho, co se má při vaření piva pít.

Tekutiny vypité během vaření Hradeckého přehmatu
Následují fotografie deky, která se vytvořila ve spilce při hlavním kvašení.

Deka 15 hodin po zakvašení (8.5.2011)

Deka 39 hodin po zakvašení (9.5.2011)

Deka 64 hodin po zakvašení (10.5.2011)

Deka 86 hodin po zakvašení (11.5.2011)

Deka 108 hodin po zakvašení (12.5.2011)