Nález dýmky v Penčicích

V roce 2005 našla moje žena na břehu penčického rybníčka v místech zaniklého mlýna, zmiňovaného v archivních pramenech již na konci 15. století, tuhle dýmku (více zde).

Kontaktoval jsem proto Martina Vyšohlída, kterého znám z archeologických výzkumů a vím, že se dýmkami zabývá. Po čase mi od něj přišel tento text:

V Praze, 24.5.2006
Čau Jakube,
s tou dýmkou si mě trochu překvapil. U nás jsem se s ní ještě nesetkal. Patří k typu čibuků, mezi dvojdílné dýmky – tedy s oddělitelnou troubelí-kouřovodem od hlavičky dýmky. Jde o typ, který se vyvinul v Turecku. Zprvu byly vyráběné z bílých, světlešedých hlín, od konce 17. století pak z cihlově červených hlín (vyráběly se ale i kamenné a dřevěné). Centrem výroby byl Stambul a k nejpopulárnějšímu typu patřily právě tyhle s diskovitou základnou – daly se tak položit třeba na zem, protože délka troubelí mohla dosahovat až 2 m (většinou jasmínové dřevo a jantarový náustek). Zdobily se rytím, kolky, radélkem. Jsou i antracitově černé, které byly během výpalu zakuřovány slámou. Od 19. století byly ty luxusní engobovány a zdobeny zlatými nebo stříbrnými dekory. Měly pak lesklý červeno-hnědý povrch. Od 18. st. se vyráběly i ve východní Evropě (Debrecén, Birgautal, asi i Banská Štiavnica).
Literatury o tom moc není, resp. možná je ale tu maďarskou moc nemám a stejně by mi asi na nic nebyla. Přesnou analogii k tvojí dýmce nemám, ale vzhledem k výzdobě a materiálu bych to viděl dost pravděpodobně na 18. st. a nějaké produkční centrum tady na východě (to Maďarsko, Slovensko). Jestli je ten kolek nějaké arabské písmo, tak by to mohlo být vyrobeno přímo v Turecku.Vyskytují se ve sbírkách muzeí v Maďarsku, Slovensku a Polsku. Blíže to určit nedokážu. U kolegů na Slovensku má vyjít katalog sbírek něčeho (Arch.ústavu myslím), tak až to bude, třeba tam bude víc informací. Dám když tak vědět.

dymka-pencice-2

Od doby naší poslední komunikace uplynulo mnoho času a Martin již publikoval několik článlů o dýmkách, tudíž informace v jeho výše publikované zprávě nemusejí být aktuální. Přesto se domnívám, že se jedná o velmi zajímavý artefakt, především v kontextu jeho nálezu.

mapa-dymka

Místo nálezu


dymka-pencice-3

dymka-pencice-4

dymka-pencice-5

Jakub Hlavatý