Chystá se letošní první várka piva s názvem Hradecký přehmat

Je to necelý rok, co jsem na těchto stránkách publikoval článek o vaření piva v Hradci č.p. 1 a přesně rok, co jsme ho já (pivovarník Jakub Hlavatý), plukovník (sládek Petr Cajthaml) a Martin K. (dokumentátor Martin Kalíšek)

046-pivovarici-s-mlatemspolečnými silami pod názvem Hradecký přehmat přivedli k životu – více zde.

A jak se rok s rokem sešel, je tu druhé „pivovaření“ v Hradci. Letos se do toho pouštím na vlastní pěst a veškerá hana tak padne na mě. O průběhu vaření budete zpraveni zde na těchto hradeckých stránkách a o výsledek (možná pivo) se pak chystám podělit se svými blízkými a sousedy na veřejné ochutnávce u krámku Daniely Mrázkové, či na již tradiční akci Chlapguláše pořádané na Propasti (součást Hradce) u chatky Richarda Němčoka – více o akci zde.

Etiketa Hradeckého přehmatu, verze pivovarník.
Etiketa Hradeckého přehmatu, verze pivovarník.

Průběh vaření bude dost podobný tomu loňskému, který měl zhruba následující průběh:

Den první: 8:00 – je krásné počasí a všechna zařízení potřebná k vaření piva jsou na svém místě, 8:30 – roztápím varnu s 24 litry vody 9:15 – teplota vody je na 40°C a můžeme vystírat, 10:00 – vystírka přivedena na teplotu 63°C, prodleva 15 minut, 10:15 – stáčení 1/3 z díla do rmutovací pánve, 10:20-11:45 – první rmutování, 11:45 – vrácení prvního rmutu do díla, 12:15 – odstavení třetiny díla a začátek druhého rmutu, 12:15-14:00 – první rmutování, 14:00 – konec rmutování, začátek scezování sladiny přes scezovací nádobu, 14:10 – odčerpávání tzv. předku, zkouška stupňovitosti sladiny, 14:30 – 16:30 – vyslazování sladiny výstřelkem, 16:46 – začíná chmelovar, zkouška stupňovitosti na začátku chmelovaru, 17:45 – první chmelení, první fáze chmelovaru je v pořádku, zkouška stupňovitosti v první fázi chmelovaru, 19:00 – nemůžeme varnu přivést k pořádnému varu, tudíž přečerpáváme mladinu na jinou pánev, přivádíme mladinu do chmelovaru a aplikujeme druhou dávku chmele, 20:00 – konec chmelovaru, přečerpávání filtrované mladiny do chladící lázně, 20:15-21:00 – filtrace mladiny, stáčení mladiny a její chlazení, 21:00 – zjišťujeme, že mladinu na 6°C dnes již nezchladíme. Pokračování necháváme na nedělní ráno, 21:15 – zabezpečení mladiny na noční chlazení

Den druhý: 6:30 – včerejší dílo nacházíme neporušené a na teplotě kolem 5°C. Můžeme zakvašovat, 6:35 – provzdušňování mladiny před aplikací kvasnic, 6:50 – aplikace kvasnic do mladiny, 7:00 – zakvašená mladina putuje do spilky, kde bude zhruba 8 dní probíhat hlavní kvašení. Dílo je hotové a nezbývá než čekat.

Na závěr již jen: „Dej bůh štěstí“

Autor článku: Jakub Hlavatý